Bang om te Bloggen: Zo Overwin je jou Blog Angst

0
374
Bang om te bloggen

Iedereen die erover denkt een blog te beginnen heeft twijfels. Informatie is vaak overweldigend en in zekere zin is iedereen min of meer bang om te bloggen.

Misschien twijfel je wel over het volgende:

“Wat als niemand geïnteresseerd is in wat ik schrijf?”
“Wat als ik het tech gedeelte van een blog niet begrijp?”
“Wat als ik iets verkeerd doe of een fout maak?”

Dit is nog maar een klein deel van de twijfels die ik dagelijks hoor. Er zijn zoveel redenen die ervoor zorgen dat mensen niet gaan bloggen. En dat is begrijpelijk…

In dit artikel deel ik de meest voorkomende redenen waarom mensen niet durven te bloggen, plus hoe je deze angst kunt overwinnen.

1 | Geen fouten durven maken

Laten we er niet omheen draaien, niemand vindt het leuk om fouten te maken. Ik ook niet… Het is eenvoudig om te denken dat dit het ergste is wat er kan gebeuren. Dat je niet moet bloggen, om zo alle risico’s te vermijden.

Maar dat is niet waar. Er is iets veel ergers dan het maken van fouten, namelijk:

Spijt hebben van de dingen die je niet hebt gedaan.

Veel mensen willen een blog. Niet alleen om kennis over een bepaald onderwerp te delen, maar waarschijnlijk ook om er iets mee te verdienen. Misschien zelfs om je huidige baan op te kunnen zeggen om je eigen online bedrijf te runnen.

Als je die droom hebt, zul je daar iets voor moeten doen. Ik kan je verzekeren dat dit nooit zonder slag of stoot gaat. En je zult ook fouten maken. Het is nu eenmaal zo dat je bij bloggen te maken krijgt met tegenslagen.

Bekijk de onderstaande quote eens:

“Het is niet erg om fouten te maken, zolang je hier maar van leert.”

Dit is precies waar het om draait bij bloggen. Bloggen is een proces! Ook ik heb in het begin veel fouten gemaakt, heel veel! Iedere keer als ik iets fout deed probeerde ik het daarna op een andere manier. Uiteindelijk leer je wat het beste werkt voor jou en voor je blog.

2 | Te weinig zelfvertrouwen

Om aan iets nieuws te beginnen is zelfvertrouwen nodig. Alleen met voldoende zelfvertrouwen durf je iets nieuws te beginnen. Maar het onbekende is vaak moeilijk, want:

  • Je weet niet precies hoe iets werkt
  • Je weet niet wat je exact kunt verwachten
  • Je blijft liever in je comfort zone

Door het gebrek aan zelfvertrouwen durven veel mensen het niet aan een blog te maken. Dan is de belangrijkste vraag:

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Het zou mooi zijn als er een groene knop is die je kunt indrukken, zodat je meer zelfvertrouwen krijgt. Maar helaas, die is er niet.

Zelfvertrouwen neemt toe als je iets hebt gedaan waar je tevreden over bent. Dit kan van alles zijn, zoals: van het behalen van een diploma, de promotie op je werk tot aan het plakken van een lekke fietsband.

Feit is dat veel mensen zich door te weinig zelfvertrouwen laten tegenhouden. Vooral als het gaat om iets wat onbekend en nieuw is. Want het onbekende roept vaak veel vraagtekens op.

Bij bloggen is dat niet anders. Het is iets wat je moet leren en een vaardigheid die zich ontwikkelt. Omdat het niet binnen je comfort zone valt stel je het uit, of ga je het liever uit de weg.

Sta eens stil bij het volgende…

Ken je een blog of bloggers die je als voorbeeld ziet? De makers van dat blog hebben ook ooit op hetzelfde punt gestaan als waar jij nu bent. Ze wisten weinig over bloggen, moesten nog veel ontdekken en hadden twijfels.

Een blog ontstaat niet in één dag. Ook de meest succesvolle blogs zijn ooit klein begonnen. Door veel tijd te investeren en kennis op te doen maak je een blog steeds beter. Zij hebben het op die manier gedaan, jij kunt dit ook!

 

3 | Niet voldoende kennis

Denk je dat je een expert moet zijn om over een bepaald onderwerp te bloggen? Veel mensen denken dat dit zo is. Maar in feite is het onmogelijk om alles te weten over een onderwerp.

Ook de meest gerespecteerde wetenschapper weet niet alles.

Voor je een blog artikel schrijft doe je onderzoek. Je verzamelt interessante informatie, feiten en verdiept je in een onderwerp. Het is veel belangrijker dat je de informatie die je hebt goed kunt overbrengen, dan heel veel te weten over een onderwerp.

4 | Bang voor de mening van anderen

Vrienden en familie zijn de mensen waar je altijd op kunt terugvallen. De mensen die dicht bij je staan geven vaak het beste advies, want ze kennen je door en door. Toch zal niet iedereen enthousiast reageren als je verteld dat je wilt gaan bloggen.

Niet iedereen weet wat bloggen inhoudt. Vaak wordt gedacht dat je simpelweg een soort van dagboek schrijft en dat deelt op een website.

Maar bloggen is veel meer dan dat! Het is exact hetzelfde als het hebben van een eigen bedrijf.

Je bent bezig met het creëren van geweldige artikelen. Werkt aan het verbeteren van het blog design. Je leert veel van de techniek en SEO om je blog te optimaliseren voor zoekmachines. Je denk na over blog promotie en het bouwen van relaties met je doelgroep via social media. En ga zo maar door…

Niet iedereen kent de mogelijkheden van bloggen. Zeker niet als je vertelt dat het een manier is om geld mee te verdienen. Houd er rekening mee dat niet iedereen jou enthousiasme deelt.

Naast de mening van vrienden en familie heb je te maken met de mening van onbekenden. Ben je bang om je mening te geven of een standpunt in te nemen? Of ben je bang dat wat je doet niet goed genoeg is?

Het klopt dat je soms negatieve reacties krijgt. Dat is iets waar je mee om moet leren gaan. Ik haal vooral veel energie uit de positieve reacties. Van de personen die me emails sturen en aangeven dat ze enorm geholpen zijn met de informatie die ik deel.

5 | Bang om je blog op te zetten

Wacht je op het perfecte moment om te beginnen? Wacht je tot je alles perfect hebt voorbereid? Dan kan ik je vertellen, dat moment komt er niet! Je blijft continue leren en ontdekken.

Ik durf je te zeggen dat het opzetten van een blog minder moeilijk is dan je denkt. Met het artikel: Een WordPress Website Maken in 2019 (Stap-voor-stap handleiding) doe je dit in enkele minuten. Veel mensen kijken juist hier erg tegenop. Maar in feite is dit één van de makkelijkste onderdelen van het bloggen. Na het installeren van je blog begint pas het echte bloggen!

Ken je dit spreekwoord?
“Je krijgt alleen spijt van beslissingen die je niet hebt genomen.”

Wil je een blog starten, dan ontkom je er niet aan dat je fouten maakt. Dit hoort er nu eenmaal bij. Hetzelfde geldt voor het hebben van angst, want je zult nieuwe vaardigheden moeten aanleren. Wat belangrijk is, is dat je jezelf niet laat tegenhouden door deze angst.

Een blog beginnen is een goedkope hobby en het heeft de potentie om er geld mee te verdienen. Om te starten heb je alleen webhosting nodig. Dit kan al voor €3,95 excl. btw bij Siteground.

Laten we erover praten! Ben je ook bang om te starten? Laat me in een reactie weten wat jou tegenhoudt om te gaan bloggen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie...
Vul hier je naam in