Een Blog Maken in 2018 – De Complete Beginners Handleiding

2
892
Een blog beginnen

Je wilt een blog maken en hier geld mee verdienen. Top! Alleen het starten met een blog lijkt een onmogelijke opdracht, want waar moet je beginnen?

Ik wil je ervan overtuigen dat het maken van een blog niet moeilijk hoeft te zijn.

Met deze stap-voor-stap uitleg begin je een blog, zonder de veelgemaakte fouten en technische problemen die veel beginners tegenkomen.

Iedereen kan een blog starten. Dit zonder dat je ook maar enige technische kennis hoeft te hebben, of moet kunnen programmeren.

Ben je klaar om te beginnen? Lees dan snel verder!

De 5 stappen naar een eigen blog

Een onderwerp kiezen

Het blog avontuur begint met het kiezen van een onderwerp. Dit is voor veel personen moeilijk en één van de redenen dat ze nog niet zijn begonnen met bloggen.

Waarom moet je een onderwerp kiezen?

Door over een vast onderwerp te schrijven krijg je sneller volgers en groeit je blog sneller. Mensen herinneren een website eerder als deze over een specifiek onderwerp schrijft. Want er staat informatie op waar ze interesse in hebben.

Personen zijn minder snel geneigd om een blog te volgen als deze over meerdere onderwerpen gaat. Dit komt omdat er te weinig focus is. Schrijf je over één onderwerp dan wordt je bovendien eerder als expert gezien, wat zorgt voor terugkerende website bezoeker.

Mensen willen alleen informatie ontvangen over onderwerpen die ze echt interesseren.

Stel ik volg een blog via Facebook omdat ik geïnteresseerd ben in recepten, dan wil ik niet van datzelfde blog een bericht ontvangen met als titel “Winterbanden van je auto vervangen – Zo doe je dat”.

Hoe kies je dan het juiste onderwerp voor je blog? Stel jezelf hiervoor de volgende vragen:

 • Wat is je passie?
 • Kun je er geld mee verdienen?

Hieronder zal ik uitleggen wat ik daarmee bedoel.

Wat is je passie?

Als je een hekel hebt aan koken, dan is het beginnen van een food blog niet een goed idee. Zelfs al vind je koken leuk, dan nog is het de vraag of dit een goed blogonderwerp is. Vergeet niet dat je heel veel moet schrijven over dit onderwerp.

Schrijf niet over vijf onderwerpen op je blog. Beperk het tot liefst één en maximaal twee onderwerpen. Bedrijven adverteren vaker op blogs die het over één specifiek onderwerp hebben.

Neem een onderwerp waar je vertrouwd mee bent. Dit maakt erover schrijven een stuk makkelijker.

Kies daarom iets waar je niet over uitgepraat raakt, bijvoorbeeld je favoriete hobby of iets wat je echt interesseert. Je wilt alles weten over dit onderwerp. Bezoekt websites en/of leest boeken en tijdschriften die gaan over dit onderwerp.

Veel mensen denken dat je alleen een blog kunt beginnen als je een expert op dat gebied bent. Dat is onzin!

Om een blog te maken moet je veel onderzoek doen, je willen verdiepen in het onderwerp en gebruik maken van informatie die aanwezig is.

Tip! Schrijf alle onderwerpen op die je hebt bedacht. In de volgende stap controleer je of deze geschikt zijn voor je blog.

Kun je er geld mee verdienen?

Als je jezelf afvraagt waarom je wilt gaan bloggen, zijn er vrijwel altijd twee redenen mogelijk:

 1. Je gaat bloggen om andere mensen te helpen.
 2. Je gaat bloggen om geld te verdienen.

Mogelijk wil je een blog beginnen, omdat je informatie over een bepaald onderwerp wilt delen. Of omdat je schrijven gewoon erg leuk vindt.

Maar meestal is dit niet de enige reden om te gaan bloggen. Veel personen willen met bloggen GELD verdienen!

Is dat ook jou motivatie om te beginnen? Het is niet raar dat je geld wilt verdienen met bloggen. Een blog beheren kost veel tijd en energie, het mag dan ook iets opleveren. Bovendien kost een website online houden nu eenmaal geld. Deze kosten moeten ook worden terugverdiend, toch!?

Veel mensen hebben veel moeite het helpen van mensen en geld verdienen samen te laten gaan. Maar let op… Dit is wel belangrijk om van je blog een succes te maken.

Weet je wanneer dit wel lukt? Op het moment dat je geld gaat verdienen met je blog.

Het is makkelijker om je te verdiepen in een onderwerp, als je er 1000 euro per maand of meer mee verdient.

Kun je geld verdienen met je blog onderwerp?

Methode 1:
De makkelijkste manier om dit te controleren, is door websites van je concurrenten te bekijken. Bekijk de grootste bloggers of websites die schrijven over het onderwerp.

Waarmee verdienen deze bloggers of bedrijven? Is dat door advertenties te plaatsen, gesponsorde artikelen of misschien wel door eBooks te verkopen.

Methode 2:
Type in Google eens één van de onderwerpen in die je hebt bedacht. In het onderstaande voorbeeld heb ik de zoekterm “sportvoeding” ingetypt.

Wanneer er veel advertenties in beeld verschijnen, weet je zeker dat er geld mee te verdienen valt.

Geld verdienen met je blog

Alles wat binnen het rode vierkant valt zijn advertenties. Je ziet dat dit een onderwerp is waar veel op geadverteerd wordt.

Stel je hebt een onderwerp en er komt geen enkele advertentie naar voren. Dit betekend niet dat het direct een verkeerd onderwerp is.

Wil je bijvoorbeeld een blog over “vissen” maken, dan zul je zien dat hier niet op wordt geadverteerd. Zoek je op gerelateerde woorden, zoals: vishengels, vislijnen, visnetten en vis tenten, dan zijn er veel advertenties.

Kies een blog platform en software

Voordat je een website kunt maken, moet je eerst een blog platform kiezen. Dit is de software en het systeem waar het blog mee werkt.

Alle serieuze bloggers raden aan om voor een self-hosted blog te kiezen. Ik sluit me hier volledig bij aan. Waarom? Dat leg ik uit door de verschillende mogelijkheden met je door te nemen.

Bij het starten van een blog kun je kiezen tussen gratis en self-hosted (aanbevolen) platforms.

Gratis platforms

Wat is het? Websites als Blogger.com, WordPress.com en Tumblr.com bieden de mogelijkheid om gratis en snel een blog te beginnen.

Het probleem is dat je website bestanden zijn opgeslagen op de server/hosting van het gratis platform. Op den duur heb je daarom vaak extra kosten voor een ander domeinnaam, extra websiteruimte of het overzetten van je website naar een self-hosted blog – wat dat is vertel ik zo.

Toch is een gratis platform verleidelijk voor veel nieuwe bloggers. Het heeft namelijk één groot voordeel, het is gratis!

Ook al lijkt een blog beginnen op één van deze platforms ideaal voor jou al startende blogger, een serieuze blogger zal hier nooit gebruik van maken.

Een gratis blog heeft namelijk veel nadelen en beperkingen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een blog op een gratis platform?

Voordelen gratis blog

 1. Je kunt opstartkosten een website beginnen
 2. Eenvoudig in te stellen. Zelf als het je eerste website is.

Nadelen gratis blog

 1. Alleen als je betaalt heb je een domeinnaam als www.mijnwebsite.nl, anders is het met een toevoeging van het platform, bijvoorbeeld: www.mijnwebsite.blogger.com of www.mijnwebbsite.tumblr.com. De gratis variant oogt erg amateuristisch.
 2. Gratis blogs zien er niet professioneel uit.
 3. Je hebt een beperkte websiteruimte voor je artikelen en bestanden.
 4. Gratis platforms beperken de advertentie opties. Hierdoor is het veel moeilijker om geld te verdienen.
 5. Geen totale controle over je blog. Je hebt een beperkte keuze in website designs. Ook is het niet mogelijk om (gratis) plugins te downloaden, die nodig zijn om je blog te laten groeien.
 6. Je blog kan worden verwijderd. Schend je één van de regels van het platform, dan kan je blog zonder pardon worden verwijderd. Je zult niet de eerste zijn die dit overkomt. Dit is niet het geval als je een website in eigen beheer hebt (self-hosted blog).

Conclusie

Gratis blogs zijn geschikt voor mensen die kennis willen maken met het bloggen, maar hier niet al te serieus in zijn.

Helaas mis je hier het volledige beheer en de mogelijkheid om er geld mee te verdienen. Door o.a. deze nadelen raden we het gebruik van gratis platforms niet aan.

Self-hosted platforms

Wat is het? Bij een self-hosted platform heb je het blog en alle website bestanden in eigen beheer. Je betaalt een hostingwebsite als Siteground (door ons aanbevolen) voor de ruimte om je website onder te brengen.

Het blog dat je maakt, is bij een self-hosted platform jou eigendom, dit in tegenstelling tot een gratis platform.

Voordelen self-hosted blog

 • Volledige controle over je blog. De toegang tot alle bestanden zorgt ervoor, dat je zelf alles kunt aanpassen.
 • Geen beperkingen om geld te verdienen / adverteren.
 • Bepaal zelf het design van je blog, met één van de vele themes.
 • Eenvoudig uit te breiden met extra functies.

Nadelen self-hosted blog

 • Vraagt een kleine investering om te starten, vanaf €3,95 per maand.

Conclusie
Iedere blogger hoort naar mijn mening met een self-hosted blog te werken. Met een self-hosted blog heb je volledige vrijheid, kun je eenvoudig de website uitbreiden of een ander design geven. Bovendien is het vele malen makkelijker om geld te verdienen met je blog dan bij een gratis platform.

Software

Er zijn veel mogelijkheden als je tussen software moet kiezen. Je kunt een blog beginnen met Joomla, WordPress, Drupal en meer….

Wil je een blog beginnen op een self-hosted omgeving? Dan is er maar één partij echt geschikt, dat is namelijk WordPress. Deze software is GRATIS te downloaden, erg gebruiksvriendelijk en makkelijk uit te breiden.

WordPress heeft wereldwijd ruim 72 miljoen gebruikers en is daarmee verreweg de populairste software onder bloggers.

Waarom WordPress?

 • Het is bijzonder gebruiksvriendelijk
 • Het is zoekmachine vriendelijk
 • Eenvoudig uit te breiden
 • Je kunt een blog snel installeren
 • Een actieve community zorgt dat de software continue wordt verbeterd.
 • Het is gratis!

Domeinnaam bedenken

Een domeinnaam is wat mensen intypen om je website te bezoeken. Het is je eigen bezoekadres op het internet. Denk bijvoorbeeld aan Google.nl of mijn blog Blogcreatie.nl

Domeinnaam blogcreatie.nl

Denk voor je start met een blog goed na over je domeinnaam. Dit is waar een goede domeinnaam aan moet voldoen:

 • Eenvoudig om te onthouden
  Denk aan je lezers. Een domeinnaam die je makkelijk kunt onthouden zorgt eerder voor terugkerende bezoekers naar je website.
 • Uniek en beschrijvend
  Zorg voor een unieke domeinnaam die tegelijk beschrijvend is voor wat er op je website staat.
 • Vertrouwen
  Kies bij voorkeur een domeinnaam met een .nl extensie. Dit is in Nederland de meest voor de hand liggende website extensie. Maak je een Engelstalig blog, neem dan een .com domeinnaam.
 • Korte domeinnaam
  Je onthoudt een korte naam makkelijker dan een lange naam.
 • Gebruik waar mogelijk keywords
  Een keyword / zoekwoord in je domeinnaam kan helpen voor je SEO (zoekmachine optimalisatie). Vind je een goede domeinnaam met daarin je keyword, geef deze dan de voorkeur boven een domeinnaam zonder keyword.Wanneer andere websites naar jou linken doen ze dat vaak met de tekst van je domeinnaam. Als in de anchortekst het zoekwoord staat waarop jij gevonden wilt worden, helpt dit iets bij de zoekmachine ranking.

Creëer een merk

Ook wel branding genoemd. De domeinnaam maakt een belangrijk onderdeel uit van je website uitstraling.

Stel, we maken een blog met artikelen over fitness. Hier zie je een aantal voorbeelden van domeinnamen:

 • Fitness-beginners-tips.nl – is moeilijk om te onthouden en als merk neer te zetten.
 • Fitnessopportunity.nl – Klinkt goed, is uniek, maar moeilijk te spellen voor veel Nederlanders.
 • Fitnesscentrum.nl – Deze domeinnaam is beschrijvend, niet lang en makkelijk te onthouden.
 • Healthclub.nl – niet met het specifieke zoekwoord, wel een sterke brandnaam.

Ik geef altijd de voorkeur aan een blognaam met daarin een zoekwoord. Zo hebben bezoekers direct een idee wat voor website het is.

Maar let op. Een domeinnaam als “tips-voor-gezonde-voeding.nl” zou ik nooit kiezen. Deze domeinnaam is te lang en bovendien moeilijk om te onthouden.

Zijn er geen sterke domeinnamen beschikbaar met een keyword? Kies dan een unieke merknaam zonder keywords.

Bij bedrijven als Fonq.nl en Coolblue.nl is aan de domeinnaam ook niet te zien wat ze verkopen. Toch zijn dit zeer succesvolle websites met veel kopende bezoekers.

Je eigen naam als domeinnaam gebruiken

Is een krachtige domeinnaam voor je blog bedenken moeilijk? Ja, dat kan soms voorkomen. In branches met veel concurrentie zijn namelijk veel domeinnamen met zoekwoorden al in gebruik.

Je eigen naam gebruiken als domeinnaam is dan ook mogelijk. Op die manier gebruik je jouw voor- en/of achternaam bij het creëren van een brand. Het voordeel hiervan is dat je jezelf niet beperkt over de onderwerpen waarover je gaat bloggen.

Kies de juiste website hosting

Oké, we zijn er bijna… De laatste stap naar een blog is het registreren van websiteruimte. Ik heb ervaring met verschillende hosting aanbieders (niet allemaal positief).

Op dit moment heb ik al mijn websites ondergebracht bij Siteground. Deze partij wordt officieel aangeraden door WordPress.org, als één van de hosting aanbieders waar de WordPress software het beste op werkt.

Waarom Siteground:

 • Hosting is geoptimaliseerd voor WordPress blogs – dus altijd een snelle website
 • Gunstig geprijsd
 • Siteground heeft ook servers in Nederland
 • One-click install – in 1 klik WordPress installeren
 • 24/7 helpdesk, altijd bereikbaar via Live chat, telefoon en e-mail
 • Gratis bescherming tegen website hacks

Ga direct naar Siteground om je WordPress hosting te kiezen

Stap 1: Selecteer een hostingpakket
Als je begint met bloggen kies dan voor het StartUp pakket. Maar let op, in dit pakket slechts ruimte voor één website/blog.

Wil je meerdere blogs beginnen, dan heb je een uitgebreider pakket nodig. Het GrowBig pakket is dan de beste keus. Je kunt hier een onbeperkt aantal blogs op beginnen. Start je in een lager pakket, dan is het altijd mogelijk om later te upgraden.

Blog hosting kiezen

Stap 2: kies je domeinnaam
Iedere blog heeft een domeinnaam nodig. Via welk website adres moeten bezoekers je blog bereiken?

 • Voer de door jouw bedachte naam voor het blog in
 • Kies de juiste extensie .nl (Nederlandstalig blog) of .com (Engelstalig blog)
 • Druk op “Proceed”

Een domeinnaam kiezen

Stap 3: Vul je gegevens in
Vul bij deze stap je persoonlijke gegevens in en kies een accountnaam + wachtwoord. Geef daarna aan hoe je de hosting wilt betalen. Er zijn twee mogelijkheden, via creditcard of gewoon via iDeal.

Bij “Hosting services” staat het door jou gekozen hostingpakket. Hier geef je ook aan voor hoelang je de hostingruimte wilt afsluiten.

Op dit moment profiteer je van een aanbieding, met maar liefst 50% korting over de gekozen hosting periode.

De hosting is af te sluiten voor één, twee of drie jaar. Persoonlijk heb ik gekozen voor een driejarige periode bij Siteground. Het is dan een fors bedrag om in één keer te betalen, maar ik weet zeker dat ik over drie jaar nog steeds blog.

Wil je eerst proberen of het bloggen iets voor je is? Kies dan voor een hosting periode van 12 maanden. 

Op die manier zijn je kosten om te beginnen met bloggen minimaal. Is het bloggen een succes? Dan kun je na het eerste jaar de hosting eenvoudig verlengen. Perfect, toch!?

Keuze hosting

De laatste stap is het afronden van je bestelling. Extra services als SG Site Scanner niet afsluiten, hier is ook gratis software voor te downloaden.

Rond de bestelling af door de hosting te betalen. Als dat is gedaan, begint het leuke gedeelte…

We gaan verder met het installeren van je WordPress blog.

Installeer de software

Nu gaan we ECHT beginnen met het maken van je blog. Je leert hoe je WordPress installeert op Siteground in een paar eenvoudige stappen.

Log eerst in op je Siteground account met de door jou gekozen accountnaam en het wachtwoord.

Als je bent ingelogd, ga dan naar “My Accounts” en klik daar op “go to cPanel”.

Wordpress installeren

Het scherm waar je nu in komt ziet er misschien ingewikkeld uit. Je hoeft maar een paar opties te gebruiken.

Siteground maakt gebruik van Softaculous, een programma om zonder technische kennis WordPress te installeren. Laten we geen tijd verspillen en je blog gaan installeren.

Zoek in je cPanel scherm naar het Autoinstallers gedeelte. Klik op het WordPress icoontje, dit is een directe link naar de WordPress installatie.

WordPress autoinstaller

In het volgende scherm zie je informatie over WordPress, plus de mogelijkheid om het te installeren. Je kunt de informatie doorlezen, maar dit is niet nodig.

Klikt hier op de “Install” knop.

Snelle WordPress installatie

Door op de “Install” knop te drukken kom je in een volgend scherm. Hier voer je de gegevens in die nodig zijn voor de installatie.

Het meeste spreekt voor zich, maar ik zal de belangrijkste velden met je doornemen.

Choose Protocol: Kies hier https://www. – Siteground biedt gratis het https protocol aan. Dit houdt in dat je website via een beveiligde verbinding wordt bezocht, wat zorgt voor een betere Google ranking.

Choose domain: Kies hier het domeinnaam dat is geregistreerd – In dit voorbeeld heb ik mijn eigen domeinnaam blogcreatie.nl genomen.

In directory: Typ hier je websitenaam in – In deze map wordt de WordPress website opgeslagen. Ik gebruik hier altijd de websitenaam.

Site settings: Voer hier een websitetitel en ondertitel in. Deze zijn later nog aan te passen.

Wordpress software setup

Admin Username: Dit is de gebruikersnaam die je invoert bij het beheerdersgedeelte van je blog. Standaard wordt er een gebruikersnaam aangemaakt.

Admin Password: Dit is het wachtwoord om in te loggen in WordPress. Wordt ook standaard door Siteground aangemaakt.

Je kunt de username en het password aanpassen, maar zorg altijd dat je deze gegevens op een papiertje of notitieblok opschrijft.

Admin Email: Vul hier een werkend e-mail adres in.

Vergeet niet “Limit Login Attempts” aan te vinken. Deze beveiliging zorgt ervoor dat hackers moeilijker je blog kunnen overnemen.

Klik op “Install” en je blog wordt in enkele minuten geïnstalleerd op de Siteground hosting.

Wanneer dit klaar is, ontvang je een e-mail melding dat de software succesvol is geïnstalleerd.

Wauw, je hebt een blog gemaakt!

De volgende stap is om in te loggen en je eerste blogbericht te maken.

Blogbericht schrijven

Kijk nog eens naar de ontvangen e-mail die je hebt ontvangen. Naast dat hierin staat dat de software succesvol is geïnstalleerd, wordt ook een link naar de WordPress login pagina weergegeven.

Ik kan inloggen op mijn blog via: www.blogcreatie.nl/wp-admin

Log in op je blog door op de link in de e-mail te klikken of naar www.jouwblognaam.nl/wp-admin te gaan.

Voer hier de eerder gekozen “Admin Username” en het “Admin Password” in.

Login pagina WordPress

Als je bent ingelogd, kom je in het WordPress dashboard terecht. Het ziet er misschien moeilijk uit, maar je zult er snel vertrouwd mee zijn.

Het ziet er zo uit:

Wordpress dashboard

Om je eerste blog te schrijven ga je naar Berichten >> Nieuw bericht in het Dashboard menu.

Bovenaan de nieuwe pagina zie je een tekstvenster. Hier voer je de titel van het artikel in.

Wordpress artikel

Hierna zie je een groter tekstvak, de artikel editor sectie. Typ hier de tekst van het artikel.

Aan de rechter kant van het editor gedeelte staan twee verschillende weergaven. Namelijk “Visueel” en “Tekst”.

Selecteer “Visueel” om tekst in te voeren zoals je dat ook doet met bijvoorbeeld Microsoft Word. Kies je voor “Tekst” optie, dan is het mogelijk om html code in te voeren.

Hieronder zie je een afbeelding van hoe dit artikel er in WordPress editor uitziet.

WordPress tekst editor

Ben je klaar met het eerste artikel, dan druk je op Publiceren. Publiceren zorgt ervoor dat het artikel op je blog verschijnt.

WordPress publiceren

That’s it! Ga naar de homepage van je blog en bekijk hier het artikel.

2 REACTIES

 1. Super nuttige info. Alles was voor mij nog zo ingewikkeld voor ik dit artikel vond. Ik heb m’n blog nu via Siteground gemaakt en ben eindelijk klaar om te gaan bloggen. Thanks!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here