Een Blog Maken in 2019 – Complete Handleiding

6
5791
Maak een blog

Je wilt een blog maken en hier geld mee verdienen. Top! Alleen het starten met een blog lijkt een onmogelijke opdracht, want waar moet je beginnen?

Ik laat je zien dat het maken van een blog niet moeilijk hoeft te zijn.

Begin met deze stap-voor-stap uitleg een blog, zonder de fouten en technische problemen die de meeste beginners tegenkomen.

Iedereen kan een blog starten via dit artikel. Je hebt hier geen technische- of programmeerkennis voor nodig.

Ben je klaar om te beginnen? Lees dan snel verder of schrijf je in voor de gratis cursus Start een Succesvol Blog!

Volg de onderstaande stappen om te beginnen. Een stap overslaan? Klik dan op het onderwerp waar je wilt starten.

Stappen om een blog te maken:

Geen zin of tijd om het zelf te doen? Blogcreatie helpt gratis!

Met de Blogcreatie Service installeren wij gratis je blog. Wij zorgen voor het opzetten van je WordPress website, de hosting, een email adres, plugins en het instellen van een theme. Zo vermijd je alle technische moeilijkheden en kun je direct starten met het schrijven van blog artikelen.

Meer weten? Lees hier meer over de Blogcreatie Service en volg de stappen op de pagina.

Wil je het liever zelf doen, geen probleem! Ga hieronder verder met de handleiding.

 

Een blog maken - voorbeelden
Enkele blog voorbeelden – Bepaal zelf het design een maak een blog die volledig aansluit bij al jou wensen.

Een onderwerp kiezen

Het blog avontuur begint met het kiezen van een onderwerp. Dit is voor veel personen moeilijk. Het is één van de belangrijkste redenen waarom ze niet te beginnen met bloggen.

Waarom moet je een blog onderwerp kiezen?

Door over een vast onderwerp te schrijven krijg je eerder een groep vaste volgers en groeit je blog sneller. Mensen herinneren een website eerder als deze over een specifiek onderwerp schrijft. Want er staat informatie op waar ze écht interesse in hebben.

Personen zijn minder snel geneigd om een blog te volgen als deze over meerdere onderwerpen gaat. Weet je hoe dit komt? Er is te weinig focus! Daarom raad ik aan om over niet teveel onderwerpen te schrijven. Behandel je één onderwerp, dan wordt je bovendien eerder als expert gezien, wat zorgt voor meer terugkerende website bezoekers.

Mensen willen alleen informatie ontvangen over onderwerpen waarin ze écht geïnteresseerd zijn.

Stel ik volg via Facebook een foodblog omdat ik geïnteresseerd ben in koken. Dan wil ik niet van datzelfde blog een bericht ontvangen met als titel “Winterbanden van je auto vervangen – Zo doe je dat”.

Dit is misschien een voorbeeld dat iets overdreven is, je begrijpt vast m’n punt. De kans dat iemand die interesse heeft in koken ook benieuwd is naar informatie over het verwisselen van een autoband is klein.

Hoe kies je het juiste onderwerp voor je blog? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat is je passie?
 • Kun je er geld mee verdienen?

Dit is wat ik daarmee bedoel.

Wat is je passie?

Heb je een hekel aan koken, dan is het beginnen van een food blog een slecht idee. Ook als je koken leuk vindt, is het de vraag of het een goed blogonderwerp is. Vergeet niet dat je veel over dit onderwerp gaat schrijven.

Schrijf niet over vijf onderwerpen op je blog. Beperk het tot liefst één en maximaal twee onderwerpen. Bedrijven adverteren vaker op blogs die het over één specifiek onderwerp hebben.

Neem een onderwerp waar je vertrouwd mee bent. Dit maakt erover schrijven een stuk makkelijker.

Kies daarom iets waar je niet over uitgepraat raakt, bijvoorbeeld je favoriete hobby of iets wat je echt interesseert. Je wilt alles weten over dit onderwerp. Bezoekt websites en/of leest boeken en tijdschriften die gaan over dit onderwerp.

Veel mensen denken dat je alleen een blog kunt beginnen als je een expert op dat gebied bent. Dat is onzin!

Om een blog te maken moet je veel onderzoek doen, je willen verdiepen in het onderwerp en gebruik maken van informatie die aanwezig is.

Tip! Schrijf alle onderwerpen op die je hebt bedacht. In de volgende stap controleer je of deze geschikt zijn voor je blog.

Kun je er geld mee verdienen?

Als je jezelf afvraagt waarom je wilt gaan bloggen, zijn er vrijwel altijd twee redenen mogelijk:

 1. Je gaat bloggen om andere mensen te helpen.
 2. Je gaat bloggen om geld te verdienen.

Mogelijk wil je een blog beginnen omdat je informatie over een bepaald onderwerp wilt delen. Of omdat je schrijven gewoon erg leuk vindt.

Dit is niet de enige reden om te gaan bloggen. Veel personen willen met bloggen geld verdienen!

Is geld verdienen ook jou motivatie om te beginnen met bloggen?  Of wil je full-time blogger worden? Een eigen blog geeft je de mogelijkheid om dat te doen! Het opzetten van een online business kost veel tijd en energie. Het is niet vreemd dat je hiervoor iets terug wilt krijgen. Met de inkomsten kun je bovendien investeren in je blog en webhosting kosten betalen.

Belangrijk is dat het verdienen van geld nooit de enige reden is om een blog te starten. Het willen helpen van anderen is minstens zo belangrijk!

Hoe je dit doet?

Door juist die content te delen waar je doelgroep echt behoefte aan heeft. Wat ik wil aangeven is dat beide onderdelen essentieel zijn om van je blog een succes te maken.

Is geld verdienen mogelijk?

Methode 1:
De makkelijkste manier om dit te controleren, is door websites van concurrenten te bekijken. Check de grootste bloggers of websites die schrijven over het onderwerp.

Waarmee verdienen deze bloggers of bedrijven? Is dat door advertenties te plaatsen, gesponsorde artikelen of misschien wel door eBooks te verkopen.

Methode 2:
Type in Google eens één van de onderwerpen in die je hebt bedacht. In het onderstaande voorbeeld heb ik de zoekterm “sportvoeding” ingetypt.

Wanneer er veel advertenties in beeld verschijnen, weet je zeker dat er geld mee te verdienen valt.

Geld verdienen met je blog

Alles wat binnen het rode vierkant valt zijn advertenties. Je ziet dat dit een onderwerp is waar veel op geadverteerd wordt.

Stel je hebt een onderwerp en er komt geen enkele advertentie naar voren. Dit betekent niet dat het direct een verkeerd onderwerp is.

Wil je bijvoorbeeld een blog over “vissen” maken, dan zul je zien dat op dat specifieke woord niet wordt geadverteerd. Zoek je op gerelateerde woorden, zoals: vishengels, vislijnen, visnetten en vis tenten, dan zijn er veel advertenties.

Kies een blog platform en software

Voordat je een website kunt maken, moet je eerst een blog platform kiezen. Dit is de software en het systeem waar het blog mee werkt.

Alle serieuze bloggers raden aan om voor een self-hosted blog te kiezen. Ik sluit me hier volledig bij aan. Waarom? Dat leg ik uit door de verschillende mogelijkheden met je door te nemen.

Bij het starten van een blog kun je kiezen tussen gratis en self-hosted (aanbevolen) platforms.

Gratis platforms

Wat is het? Websites als Blogger.com, WordPress.com en Tumblr.com bieden de mogelijkheid om gratis en snel een blog te beginnen.

Het probleem is dat je website bestanden zijn opgeslagen op de server/hosting van het gratis platform. Op den duur heb je extra kosten voor een ander domeinnaam, extra websiteruimte of het overzetten van je website naar een self-hosted blog – wat dat is vertel ik zo.

Toch is een gratis platform verleidelijk voor veel nieuwe bloggers. Het heeft één groot voordeel, het is gratis!

Ook al lijkt een blog beginnen op één van deze platforms ideaal voor jou al startende blogger, een serieuze blogger zal hier nooit gebruik van maken.

Een gratis blog heeft veel beperkingen en nadelen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een blog op een gratis platform?

Voordelen gratis blog

 1. Je kunt opstartkosten een website beginnen
 2. Eenvoudig in te stellen. Zelf als het je eerste website is.

Nadelen gratis blog

 1. Alleen als je betaalt heb je een domeinnaam als www.mijnwebsite.nl, anders is het met een toevoeging van het platform, bijvoorbeeld: www.mijnwebsite.blogger.com of www.mijnwebbsite.tumblr.com. De gratis variant oogt erg amateuristisch.
 2. Gratis blogs zien er niet professioneel uit.
 3. Je hebt een beperkte websiteruimte voor je artikelen en bestanden.
 4. Gratis platforms beperken de advertentie opties. Hierdoor is het veel moeilijker om geld te verdienen.
 5. Geen totale controle over je blog. Je hebt een beperkte keuze in website designs. Ook is het niet mogelijk om (gratis) plugins te downloaden, die nodig zijn om je blog te laten groeien.
 6. Je blog kan worden verwijderd. Schend je één van de regels van het platform, dan kan je blog zonder pardon worden verwijderd. Je zult niet de eerste zijn die dit overkomt. Dit is niet het geval als je een website in eigen beheer hebt (self-hosted blog).

Conclusie
Een gratis blog is geschikt voor personen die kennis willen maken met het bloggen en hier niet al te serieus in zijn.
Helaas mis je het volledige beheer en de mogelijkheid om er geld mee te verdienen. Er zijn beperkingen wat betreft de keuze voor een design en krijgt een domeinnaam die er niet professioneel uitziet. Door o.a. deze nadelen raden we het gebruik van gratis platforms sterk af.

Self-hosted platforms

Wat is het? Bij een self-hosted platform heb je het blog en alle website bestanden in eigen beheer. Je betaalt een hostingwebsite als Siteground (door ons aanbevolen) voor de ruimte om je website onder te brengen.

Het blog dat je maakt, is bij een self-hosted platform jou eigendom, dit in tegenstelling tot een gratis platform.

Voordelen self-hosted blog

 • Volledige controle over je blog. De toegang tot alle bestanden zorgt ervoor, dat je zelf alles kunt aanpassen.
 • Geen beperkingen om geld te verdienen / adverteren.
 • Bepaal zelf het design van je blog, met één van de vele themes.
 • Eenvoudig uit te breiden met extra functies.

Nadelen self-hosted blog

 • Vraagt een kleine investering om te starten, vanaf €3,95 per maand.

Conclusie
Iedere serieuze blogger moet een self-hosted blog te starten. Met een self-hosted blog heb je volledige vrijheid, kun je eenvoudig de website uitbreiden of een ander design geven. Bovendien is het vele malen makkelijker om geld te verdienen met je blog dan bij een gratis platform.

Software

Er zijn veel mogelijkheden als je tussen software moet kiezen. Je kunt een blog beginnen met Joomla, WordPress, Drupal en meer….

Wil je een blog beginnen op een self-hosted omgeving? Dan is er één partij geschikt, dat is WordPress. Deze software is GRATIS te downloaden, gebruiksvriendelijk en makkelijk uit te breiden.

WordPress heeft wereldwijd ruim 72 miljoen gebruikers en is daarmee verreweg de populairste software onder bloggers.

Waarom WordPress?

 • Het is gebruiksvriendelijk
 • Het is zoekmachinevriendelijk
 • Eenvoudig uit te breiden
 • Snelle installatie
 • Een actieve community waardoor de software continue wordt verbeterd
 • Het is gratis!

Domeinnaam bedenken

Een domeinnaam is wat mensen intypen om je website te bezoeken. Het is je eigen bezoekadres op het internet. Denk bijvoorbeeld aan Google.nl of mijn blog Blogcreatie.nl

Domeinnaam blogcreatie.nl

Denk voor je start met een blog goed na over je domeinnaam. Dit is waar een goede domeinnaam aan moet voldoen:

 • Eenvoudig om te onthouden
  Denk aan je lezers. Een domeinnaam die je makkelijk kunt onthouden zorgt eerder voor terugkerende bezoekers naar je website.
 • Uniek en beschrijvend
  Zorg voor een unieke domeinnaam die tegelijk beschrijvend is voor wat er op je website staat.
 • Vertrouwen
  Kies bij voorkeur een domeinnaam met een .nl extensie. Dit is in Nederland de meest voor de hand liggende website extensie. Maak je een Engelstalig blog, neem dan een .com domeinnaam.
 • Korte domeinnaam
  Je onthoudt een korte naam makkelijker dan een lange naam.
 • Gebruik waar mogelijk keywords
  Een keyword / zoekwoord in je domeinnaam kan helpen voor je SEO (zoekmachine optimalisatie). Vind je een goede domeinnaam met daarin je keyword, geef deze dan de voorkeur boven een domeinnaam zonder keyword. Wanneer andere websites naar jou linken doen ze dat vaak met de tekst van je domeinnaam. Als in de anchortekst het zoekwoord staat waarop jij gevonden wilt worden, helpt dit iets bij de zoekmachine ranking.

Creëer een merk

Stel, we maken een blog met artikelen over fitness. Hier zie je een aantal voorbeelden van domeinnamen:

Ook wel branding genoemd. De domeinnaam maakt een belangrijk onderdeel uit van je website uitstraling.

 • Fitness-beginners-tips.nl – is moeilijk om te onthouden en als merk neer te zetten.
 • Fitnessopportunity.nl – Klinkt goed, is uniek, maar moeilijk te spellen voor veel Nederlanders.
 • Fitnesscentrum.nl – Deze domeinnaam is beschrijvend, niet lang en makkelijk te onthouden.
 • Healthclub.nl – niet met het specifieke zoekwoord, wel een sterke brandnaam.

Ik geef altijd de voorkeur aan een blognaam met daarin een zoekwoord. Zo hebben bezoekers direct een idee wat voor website het is.

Let op! Een domeinnaam als “tips-voor-gezonde-voeding.nl” zou ik nooit kiezen. Deze is niet alleen te lang, ook is de domeinnaam moeilijk te onthouden.

Zijn er geen sterke domeinnamen beschikbaar met een keyword? Kies dan een unieke merknaam zonder keywords.

Bij bedrijven als Fonq.nl en Coolblue.nl is aan de domeinnaam ook niet te zien wat ze verkopen. Toch zijn dit zeer succesvolle websites met veel kopende bezoekers.

Je eigen naam als domeinnaam gebruiken

Is een krachtige domeinnaam voor je blog bedenken moeilijk? In branches met veel concurrentie zijn de meeste sterke domeinnamen met gerelateerde zoekwoorden al in gebruik.

Je eigen naam gebruiken als domeinnaam is ook mogelijk. Gebruik je voor- en/of achternaam bij het creëren van een brand. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je jezelf niet beperkt in de onderwerpen waarover je gaat bloggen.

Kies de juiste website hosting

Oké, we zijn er bijna… De laatste stap is het registreren van websiteruimte. Ik heb ervaring met verschillende hosting aanbieders (niet allemaal positief).

Op dit moment zijn al mijn websites ondergebracht bij Siteground. Deze partij wordt officieel aangeraden door WordPress.org, als één van de hosting aanbieders waar de software het beste op werkt.

Waarom Siteground:

 • Hosting is geoptimaliseerd voor WordPress blogs – Altijd een snelle website
 • Gunstig geprijsd
 • Siteground heeft ook servers in Nederland
 • One-click install – in 1 klik WordPress installeren
 • 24/7 helpdesk, altijd bereikbaar via Live chat, telefoon en e-mail
 • Gratis bescherming tegen website hacks

Ga direct naar Siteground om je WordPress hosting te kiezen

Stap 1: Selecteer een hostingpakket
Als je begint met bloggen kies dan voor het StartUp pakket. Met dit pakket heb je webruimte voor één website of blog.

Wil je meerdere blogs beginnen? Kies dan een uitgebreider pakket. Het GrowBig pakket is dan de beste keus. Je kunt hier een onbeperkt aantal blogs op beginnen. Start je in een lager pakket, dan is het ook altijd mogelijk om later te upgraden.

Blog hosting kiezen

Stap 2: kies je domeinnaam
Iedere blog heeft een domeinnaam nodig. Via welk website adres moeten bezoekers je blog bereiken?

 • Voer de door jouw bedachte naam voor het blog in
 • Kies de juiste extensie .nl (Nederlandstalig blog) of .com (Engelstalig blog)
 • Druk op “Proceed”
Een domeinnaam kiezen

Stap 3: Vul je gegevens in
Vul bij deze stap je persoonlijke gegevens in en kies een accountnaam + wachtwoord. Geef daarna aan hoe je de hosting wilt betalen. Er zijn twee mogelijkheden, via creditcard of gewoon via iDeal.

Bij “Hosting services” staat het door jou gekozen hostingpakket. Hier geef je ook aan voor hoelang je de hostingruimte wilt afsluiten.

Op dit moment profiteer je van een aanbieding, met maar liefst 50% korting over de gekozen hosting periode.

De hosting is af te sluiten voor één, twee of drie jaar. Persoonlijk heb ik gekozen voor een driejarige periode bij Siteground om maximaal te profiteren van de korting.

Wil je eerst proberen of bloggen iets voor je is? Kies dan voor een hosting periode van 12 maanden. 

Zo zijn je kosten om te beginnen met bloggen minimaal. Is het bloggen een succes? Dan kun je na het eerste jaar de hosting eenvoudig verlengen. Perfect, toch!?

Keuze hosting

De laatste stap is het afronden van je bestelling. Extra services als SG Site Scanner niet afsluiten, hier is ook gratis software voor te downloaden.

Rond de bestelling af door de hosting te betalen. Als dat is gedaan, begint het leuke gedeelte…

We gaan verder met het installeren van je WordPress blog.

Installeer de software

Nu gaan we ECHT beginnen met het maken van je blog. Je leert hoe je WordPress installeert op Siteground in een paar eenvoudige stappen.

Log eerst in op je Siteground account met de door jou gekozen accountnaam en het wachtwoord.

Als je bent ingelogd, ga dan naar “My Accounts” en klik daar op “go to cPanel”.

Wordpress installeren

Het scherm waar je nu in komt ziet er misschien ingewikkeld uit. Je hoeft maar een paar opties te gebruiken.

Siteground maakt gebruik van Softaculous, een programma om zonder technische kennis WordPress te installeren. Laten we geen tijd verspillen, we gaan je blog installeren.

Zoek in je cPanel scherm naar het Autoinstallers gedeelte. Klik op het WordPress icoontje, dit is een directe link naar de WordPress installatie.

WordPress autoinstaller

In het volgende scherm zie je informatie over WordPress, plus de mogelijkheid om het te installeren. Je kunt de informatie doorlezen, dit is overigens niet per sé nodig.

Klik op de “Install” knop.

Snelle WordPress installatie

Door op de “Install” knop te drukken kom je in een volgend scherm. Hier voer je de gegevens in die nodig zijn voor de installatie.

Dit zijn de velden die je ziet:

Choose Protocol: Kies hier https://www. – Siteground biedt gratis het https protocol aan. Dit houdt in dat je website via een beveiligde verbinding wordt bezocht, wat zorgt voor een betere Google ranking.

Choose domain: Kies hier het domeinnaam dat is geregistreerd – In dit voorbeeld heb ik mijn eigen domeinnaam blogcreatie.nl genomen.

In directory: Typ hier je websitenaam in – In deze map wordt de WordPress website opgeslagen. Ik gebruik hier altijd de websitenaam.

Site settings: Voer hier een websitetitel en ondertitel in. Deze zijn later nog aan te passen.

Wordpress software setup

Admin Username: Dit is de gebruikersnaam die je invoert bij het beheerdersgedeelte van je blog. Standaard wordt er een gebruikersnaam aangemaakt.

Admin Password: Dit is het wachtwoord om in te loggen in WordPress. Wordt ook standaard door Siteground aangemaakt.

Je kunt de username en het password aanpassen, maar zorg altijd dat je deze gegevens op een papiertje of notitieblok opschrijft.

Admin Email: Vul hier een werkend e-mail adres in.

Vergeet niet “Limit Login Attempts” aan te vinken. Deze beveiliging zorgt ervoor dat hackers moeilijker je blog kunnen overnemen.

Klik op “Install” en je blog wordt in enkele minuten geïnstalleerd op de Siteground hosting.

Wanneer dit klaar is, ontvang je een e-mail melding dat de software succesvol is geïnstalleerd.

Wauw, je hebt een blog gemaakt!

De volgende stap is om in te loggen en je eerste blogbericht te maken.

Blogbericht schrijven

Kijk nog eens naar de ontvangen e-mail die je hebt ontvangen. Naast dat hierin staat dat de software succesvol is geïnstalleerd, wordt ook een link naar de WordPress login pagina weergegeven.

Ik kan inloggen op mijn blog via: www.blogcreatie.nl/wp-admin

Log in op je blog door op de link in de e-mail te klikken of naar www.jouwblognaam.nl/wp-admin te gaan.

Voer hier de eerder gekozen “Admin Username” en het “Admin Password” in.

Login pagina WordPress

Als je bent ingelogd, kom je in het WordPress dashboard terecht. Het ziet er misschien moeilijk uit. Toch zul je er snel vertrouwd mee zijn.

Het ziet er zo uit:

Wordpress dashboard

Om je eerste blog te schrijven ga je naar Berichten >> Nieuw bericht in het Dashboard menu.

Bovenaan de nieuwe pagina zie je een tekstvenster. Hier voer je de titel van het artikel in.

Wordpress artikel

Hierna zie je een groter tekstvak, de artikel editor sectie. Typ hier de tekst van het artikel.

Aan de rechter kant van het editor gedeelte staan twee verschillende weergaven “Visueel” en “Tekst”.

Selecteer “Visueel” om tekst in te voeren zoals je dat ook doet met bijvoorbeeld Microsoft Word. Kies je voor “Tekst” optie, dan is het mogelijk om html code in te voeren.

Hieronder zie je een afbeelding van hoe dit artikel er in WordPress editor uitziet.

WordPress tekst editor

Ben je klaar met het eerste artikel, dan druk je op Publiceren. Publiceren zorgt ervoor dat het artikel op je blog verschijnt.

WordPress publiceren

That’s it! Ga naar de homepage van je blog en bekijk hier het artikel.


Opmerkingen of vragen?

Hopelijk is het gelukt met de stap-voor-stap handleiding een blog te beginnen. Heb je een vraag, of is er nog iets onduidelijk? Reageer even op dit bericht. Ik help je dan graag!

6 REACTIES

 1. Super nuttige info. Alles was voor mij nog zo ingewikkeld voor ik dit artikel vond. Ik heb m’n blog nu via Siteground gemaakt en ben eindelijk klaar om te gaan bloggen. Thanks!

 2. Hey Jacob,
  Speelde al enige tijd met het idee…. ik ga binnenkort per fiets naar Zuid-Spanje en (hopelijk) ook weer terug. Schrijven, naast fietsen natuurlijk, is fun voor mij. Ga binnenkort jouw instructies uitvoeren en hoop dan met mooie berichten de wereld te gaan verblijden.
  Groet,
  Harrie

  • Hoi Yuri, ik zie dat het inlog probleem met slokkebrok.nl/wp-admin inmiddels is verholpen. Wat ging er verkeerd?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie...
Vul hier je naam in