Gratis Bloggen: Is het écht Gratis? Alle voor- en nadelen

0
486
Een gratis blog maken, alle voor- en nadelen op een rij.

Wat doe jij als je moet kiezen? Een blog beginnen en hier iedere maand 4 euro voor betalen, of een blog starten zonder kosten?

Waarschijnlijk een stomme vraag… Je kiest voor het gratis blog!

Het is de meest logische keuze voor veel beginnende bloggers. Want waarom zou je betalen, als gratis bloggen ook mogelijk is?

De vraag is: “Is een gratis blog wel écht gratis?”

En niet onbelangrijk, is het op de lange termijn een verstandige keuze. In dit artikel behandel ik de voor- en nadelen van gratis website platforms.

Wat is een gratis blog platform?

Een gratis blog platform biedt software die nodig is om een blog te maken en beheren. Met de software publiceer je artikelen die online komen te staan.

Typ in Google eens in “gratis blog maken”, wat zie je?

Je krijgt direct een lijst met websites te zien waar je kosteloos een website of blog kunt beginnen. Er is keus tussen verschillende platforms, zoals bijvoorbeeld: Wix, Tumblr, WordPress.com en Jimdo.

Geweldig… snel een blog maken en nog gratis ook!

 

Al deze websites hebben een eigen platform. Stuk voor stuk zijn ze anders in gebruik en voorzien met een eigen CMS-systeem. CMS staat voor content management system en is de sofware waarmee artikelen worden gepubliceerd.

Wil je weten wat de voor- en nadelen van gratis blog platforms zijn? Laten we ze beide bekijken.

Voordelen gratis blog websites

Laten we beginnen met de voordelen van het bloggen via een gratis platform.

 • Het is gratis (als je begint)
 • Mogelijkheid om snel te beginnen
 • Gebruiksvriendelijk

1 | Het is gratis (als je begint)

Betalen voor een blog als het ook gratis kan, dacht het niet! Of toch wel… Heb je geen budget, dan kan je in enkele minuten beginnen bij Wix.com, Jimdo of bijvoorbeeld Blogger.com.

Voor beginnners die niet de intentie hebben om serieus te bloggen, is dit een prima optie. Het publiceren van artikelen is tot op zeker hoogte gratis. Vaak heb je een beperkte webruimte tot je beschikking. Dit is geen probleem als je een paar artikelen wilt publiceren. Wil je het iets serieuzer aanpakken? Dan heb je toch echt meer webruimte nodig.

2 | Mogelijkheid om snel te beginnen

Gratis blog websites zijn zo ingericht dat je snel kunt starten. Na het aanmaken van een account, begin je direct met het maken van je blog. Dit alles regel je in 5 minuten.

3 | Gebruiksvriendelijk

Het is zo dat vrijwel alle gratis platforms zeer gebruiksvriendelijk zijn. Kun je met Microsoft Word werken, dan zijn deze platforms vaak ook geen probleem. Alles is ingericht om eenvoudig artikelen te schrijven en online te plaatsen.

Nadelen gratis bloggen

Bedenk voor je een gratis account aanmaakt bij bijv. Jimdo of Blogger.com dat er ook nadelen zijn. Dit zijn de nadelen van gratis blog platforms:

 • Je betaalt voor extra opties en webruimte
 • Slecht voor je geloofwaardigheid
 • Geen mogelijkheid om geld te verdienen
 • Zoekmachines hebben een hekel aan gratis platforms
 • Advertenties op je blog
 • Het blog kan worden verwijderd
 • Het design is beperkt aan te passen
 • Je hebt nooit volledige controle

1 | Je betaalt voor extra opties en webruimte

Waarom denk je dat al die gratis platforms zo graag willen dat je een blog begint? Ze verdienen er geld mee! Dit klinkt misschien vreemd, want het is gratis.

Feit is dat bijna niets in het leven gratis is. Als iets als gratis service wordt aangeboden zit er vaak een addertje onder het gras. Ook bij aanbieders van gratis blog websites, zoals: Wix.com en Jimdo is dat het geval.

* Zie hier de betaalde opties van Wix.com, Jimdo & WordPress.com.

Bij gratis blogs betaal je voor:

 • Extra webruimte – De gratis webruimte is beperkt en kan alleen tegen betaling worden uitgebreid.
 • Snelheid – Voor meer bandbreedte, wat zorgt voor een betere pagina download & laadtijd moet je betalen.
 • Advertenties platform verwijderen – Standaard worden advertenties op je blog getoond (inkomsten voor het gratis platform).
 • Eigen domeinnaam – Standaard krijg je een domeinnaam met de toevoeging van het platform, zoals bijv. jeblognaam.wix.com of jeblognaam.jimdosite.com. Om dit te veranderen naar www.jeblognaam.nl moet je betalen.
 • Premium themes – Een professioneel blog design zit niet in het gratis pakket.

Bedenk dat een bedrijf niet kan bestaan als het uitsluitend gratis producten aanbiedt. Daarom zul je bij alle gratis platforms op een gegeven moment naar een uitgebreider pakket moeten upgraden.

2 | Slecht voor je geloofwaardigheid

Website bezoekers weten dat een blog met een domeinnaam die eindigt op .jimdosite.com of .blogger.com gratis is. Naast dat het blog er niet professioneel uitziet, maakt het missen van een eigen domeinnaam je blog minder betrouwbaar en geloofwaardig.

3 | Geen mogelijkheid om geld te verdienen

Wist je dat veel gratis platforms niet toestaan dat je zelf advertenties plaatst? Dit is alleen mogelijk bij een upgrade!

4 | Zoekmachines tonen gratis websites minder vaak

Zoekmachines als Google weten precies welke gratis blog websites er zijn. Feit is dat deze een mindere waardering krijgen in de zoekresultaten.

Gratis blogs zijn vrijwel nooit zichtbaar op de eerste pagina van de Google zoekresultaten. Zeker niet als je zoekt op woorden met meer concurrentie. Ook al schrijf je de meest geweldige artikelen, zelfs dan is de kans groot dat je met een gratis blog niet zichtbaar bent in zoekmachines.

Dit heeft te maken met het feit dat Google deze websites minder vertrouwd. Ze zien er door domeinnamen als www.jeblognaam.wix.com en de vele advertenties minder professioneel uit. Google toont alleen de beste zoekresultaten!

Dit betekent dat blogs zonder eigen domeinnaam en met veel advertenties simpelweg niet voldoen aan de gestelde eisen.

5 | Advertenties op je blog

Advertenties op je blog zie ik als een noodzakelijk kwaad. Het liefst maak ik een blog zonder advertenties.

Maak je een gratis blog aan, dan plaatst het platform vrijwel altijd advertenties. Mooi, kun je iets bijverdienen, toch?

Helaas….

Je ontvangt zelf niets van de advertentie inkomsten!

6 | Het blog kan worden verwijderd

Regelmatig lees ik forums over bloggen. En soms staan daar ook vervelende verhalen tussen over blogs die zonder reden zijn verwijderd van gratis platforms.

Als je denkt dat dit wel wat meevalt, lees dan dit forumbericht van reluinqquish op het WordPress.com forum.

Hoe zou jij je voelen als je weken of maanden aan tijd hebt geïnvesteerd en dit zonder reden wordt gewist? Dit geval staat niet op zichzelf. Als je online zoekt kom je veel van deze vervelende berichten tegen.

Je wilt dit ten alle tijde voorkomen. Bij een self-hosted blog heb je wel zelf de controle, zonder dat iemand gegevens van jou kan wissen.

 

7 | Het design is beperkt aan te passen

Het design is één van de punten waarop je blog wordt beoordeeld. En je hebt maar één kans voor een goede eerste indruk.

Je hebt vast al een idee hoe je blog eruit moet zien. Maar de vraag is of je dit kunt bereiken? Want met gratis bloggen heb je slechts beperkte opties en mogelijkheden om het design aan te passen.

Als een design er niet professioneel uitziet raak je bovendien blog bezoekers kwijt! Dat is helaas vaak het geval bij gratis platforms.

8 | Je hebt nooit volledige controle

Er zijn veel redenen om niet te bloggen via een free platform. Als je aan mij vraagt wat het grootste nadeel is, zeg ik altijd het gebrek aan controle. Je mist de volledige controle over je blog!

Het design is beperkt aan te passen. Ook kun je niets doen als je blog traag is, of niet meer werkt, want er is geen klantenservice. Je krijgt waarvoor je betaalt 😉

Samen met de andere bovengenoemde nadelen is er voor een blogger die serieus wil starten maar één optie, een self-hosted blog beginnen.

De keuze is aan jou! Start je een gratis blog en voel je je na ongeveer 5 maanden zo…

 

Of kies je ervoor om te starten op een manier die werkt voor de lange termijn?

Met een blog zonder beperkingen, met veel webruimte, waarbij je het design en alle andere onderdelen zelf kunt aanpassen. Met een self-hosted website heb je bovendien volledige vrijheid om te bepalen of je advertenties plaatst.

Start je eigen blog

Als je een blog wilt beginnen lees dan het artikel: Een WordPress Website Maken in 2019 (Stap-voor-stap handleiding).

Wil je meer informatie over het opzetten van een blog? Schrijf je dan in voor de 7-daagse gratis email cursus, Maak een Succesvol Blog!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie...
Vul hier je naam in