Wat is Affiliate Marketing?

0
66
Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is één van de beste manieren om online geld te verdienen. Wil je weten wat Affiliate marketing is en hoe het werkt? Ontdek in dit artikel de voor- en nadelen, plus hoe je zelf start met deze populaire marketing methode.

Inhoud van het artikel:

 • Wat is affiliate marketing?
 • De voor- en nadelen van affiliate marketing
 • Veelgestelde vragen over affiliate marketing

 

Wat is affliate marketing?

Affiliate marketing is het promoten van producten waar jij achter staat en waar de lezer iets aan heeft. Als iemand een aankoop doet via jouw affiliate link, ontvang jij daarvoor een vergoeding (ook wel commissie genoemd).

Een affiliate is een persoon of bedrijf die een product of service van een ander bedrijf promoot. Dit doe je door een speciale link op je blog, in e-mail of op social media te plaatsen. Wanneer iemand via deze link iets koopt, wordt jij beloond voor de promotie.

Hoe werkt affliliate marketing?

Als affiliate, ontvang je een unieke link om het product mee te promoten. Deze link is vaak lang en bevat een unieke code.

Hier een voorbeeld:

https://convertkit.com?lmref=Px4VJQ

Dit is één van de producten die ik zelf promoot. ConvertKit is een bedrijf dat software heeft om e-mail te automatiseren. De ‘Px4VJQ‘ is de code waardoor het bedrijf ziet dat een verkoop vanaf mijn blog komt.

Maar wat gebeurt er als iemand niet direct iets koopt? Ze hebben op je affiliate link geklikt en besluiten nog niets te kopen. Na een week voeren ze de naam van de affiliate website in en kopen alsnog het product.

In de meeste gevallen ontvang je ook dan een commissie. Dit komt door de cookies die staan geïnstalleerd op zijn of haar computer.

Via een cookie wordt het websitegedrag van bezoekers geregistreerd. Een verkoper ziet zo dat de verkoop door jou is behaald en zal variërend van 1 week tot circa 5 maanden de verkoop aan jou toekennen.

Waarom is het interessant voor bedrijven?

Voor bedrijven is dit ontzettend interessant, omdat een product via affiliate marketing op meerdere plekken online wordt gepromoot. Hierdoor bespaart het bedrijf veel advertentiekosten. Ze hoeven immers niet te investeren in de promotie, dit gebeurt door de blogger. Het bedrijf betaalt alleen als er een verkoop is via de affiliate link.

Waarom is het interessant voor de blogger?

Als blogger hoef je het product niet zelf te maken, wat veel tijd kost. Of producten bij een leverancier in te kopen en deze op voorraad te hebben. Het product is er al! Het enige waarvoor jij verantwoordelijk bent is de promotie. Hierdoor kun je vrijwel direct na het starten van een blog beginnen met affiliate marketing.

De voor- en nadelen van affiliate marketing

Voor je start met affiliate marketing is het belangrijk de voor- en nadelen te weten. Want het lijkt misschien een geweldige manier om je geld te verdienen, maar er zijn ook een aantal nadelen.

Voordelen van affiliate marketing:

Dit is waarom veel bloggers en online marketeers affiliate producten promoten.

 • Laag eigen risico. Het promoten van affiliate producten is gratis. Opstartkosten zijn laag, alleen webhosting is noodzakelijk.
 • Je hoeft geen eigen product te ontwikkelen of verzenden
 • De verkoper regelt de klantenservice
 • Je hebt geen eigen voorraad
 • Affiliate marketing geeft de mogelijkheid om passief geld te verdienen.

Nadelen van affiliate marketing:

Naast de voordelen zijn er ook een aantal nadelen waarvan je op de hoogte moet zijn.

 • Bij een verkoop ontvang je een vergoeding, minder dan bij het verkopen van een eigen product.
 • Afhankelijk van het product en de service van de verkoper.
 • Het krijgen van website verkeer en kliks op de affiliate links kan veel tijd kosten.

Veel gestelde vragen over affiliate marketing

Hoe vind je een affiliate product om te promoten?

Bedenk dat je vrijwel alle producten via affiliate marketing kan promoten. Van lingerie, webhosting, seo software, vishengels tot aan lippenstift, je kunt het zo gek niet bedenken.

Belangrijk is om alleen die producten te promoten waar je zelf achter staat. Welke producten gebruik je zelf? En welke producten zijn van toegevoegde waarde voor de lezer?

Zoek in Google of er een affiliate programma voor het product is. Dit doe je eenvoudig door de volgende zoekterm bij Google in te voeren.

“(productnaam of naam bedrijf) + affiliate programma”

Vervang de tekst “productnaam of naam bedrijf” voor wat je wilt promoten. Als voorbeeld heb ik het bedrijf Cameranu.nl gebruikt, een webshop waar je alles kunt kopen op het gebied van fotografie en camera’s.

Affiliate producten vinden

Kun je niets vinden, stuur dan een e-mail naar het betreffende bedrijf. Vraag naar de mogelijkheden om via affiliate marketing producten te promoten. Mijn ervaring is dat veel bedrijven hier voor open staan, ook als ze het op dit moment nog niet aanbieden.

Je kunt jezelf ook aanmelden bij Nederlandse affiliate netwerken. Hier zijn een groot aantal producten van verschillende bedrijven verzameld. Voorbeelden van de bekendste Nederlandse netwerken zijn:

Er zijn ook bedrijven met een eigen affiliate programma. Hier een aantal voorbeelden:

 • Bol.com
 • Wehkamp
 • Zalando
 • Body&Fit
 • NTI
 • Drukwerkdeal
 • etc.

Waarom is affiliate marketing populair?

Affiliate marketing biedt je de mogelijkheid voor een passief inkomen. Dit betekent dat je met een artikel of review lange tijd geld kunt verdienen. Ook op momenten dat je niet achter de computer zit, of zelfs aan het slapen bent.

Daarnaast zijn de risico’s nihil. Het enige wat nodig is, is het maken van een blog of website. Het aanmelden bij een affiliate netwerk is namelijk gratis.

Lees ook: Een Blog Maken; Complete Beginners Handleiding

Hoeveel kun je verdienen met affiliate marketing?

Afhankelijk van het soort product kun je €1 tot wel €10.000 euro per sale verdienen. Er zijn veel voorbeelden van bloggers die affiliate marketing succesvol inzetten. Veel Nederlandse bloggers houden dit geheim. Waarom? Ze zijn bang om meer concurrentie te krijgen.

Een aantal buitenlandse bloggers is wel transparant als het gaat om affiliate inkomsten. Zie hier een aantal inkomensrapporten:

Dit is de absolute top wat betreft bloggers op het gebied van affiliate inkomsten. Mogelijk zal je nooit zoveel geld verdienen, maar het maakt duidelijk welke mogelijkheden er zijn. En een 10e van de inkomsten van deze blogs is ook niet gek, toch!?

Is affiliate marketing makkelijk?

Het starten met affiliate marketing is eenvoudig, ook voor beginners. Het goed toepassen is vaak wel moeilijker. Je hebt een affiliate marketing strategie nodig om producten op de juiste manier te promoten. Samen met content die aansluit bij de behoefte van de lezer is het mogelijk om affiliate marketing succesvol in te zetten.

Ook is het mogelijk om met affiliate marketing een goed inkomen te verdienen. Maar dit ontstaat niet in een dag! Om dit te bereiken zal je veel tijd moeten investeren. Je moet doelen stellen, fouten durven maken en hiervan leren.

Affiliate marketing is een proces. Volg deze stappen om de inkomsten uit Affiliate marketing te verhogen:

 1. Doelen stellen – Stel doelen, zodat je duidelijk in kaart hebt wat je wilt bereiken met affiliate marketing. Zorg er wel voor dat deze doelen ook echt haalbaar zijn. Want doe je dit niet, dan begrijp je zelf ook dat de motivatie om te blijven bloggen snel kan verdwijnen. Stel haalbare doelen voor de korte en lange termijn.
 2. Maak een tijdsindeling – Hoe vul je de kostbare tijd die je beschikbaar hebt goed in. Maak een planning. Zorg dat je lijsten maakt van werkzaamheden die je nog moet doen. Maar ook van wekelijks, maandelijks terugkerende werkzaamheden. Het is belangrijk altijd eerst bezig te gaan met werkzaamheden die ervoor zorgen dat je jouw doelen haalt. Het maken van een tijdsindeling zorgt voor rust, want je hoeft niet iedere keer na denken wat er moet gebeuren.
 3. Actie – Zorg dat in actie komt. Creëer content om meer bezoekers te krijgen. Ga aan de slag met zoekmachine marketing, social media etcetera. Je moet je blog verbeteren om meer inkomsten uit affiliate marketing te halen.
 4. Leer van je fouten – Fouten maken hoort bij het bloggen. Wees vooral niet te perfectionistisch en durf dingen te proberen. Je zult merken dat niet alles gaat zoals je misschien vooraf had verwacht. Ook als iets een complete mislukking is, kan het je helpen. Leer van je fouten en ontdek aan welke informatie je lezer behoefte heeft.

In dit artikel heb je kennis gemaakt met affiliate marketing. Ga ermee aan de slag en start een blog. Wanneer je dit doet en begrijpt zal je inzien welke ongekende mogelijkheden deze manier van geld verdienen jouw biedt.

Ik hoop dat de informatie je op weg helpt om te starten. Mocht je vragen hebben, laat het me weten in een reactie onder dit artikel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie...
Vul hier je naam in