Wat is een Blog? + Hoe Bloggers Geld Verdienen

1
892
Wat is bloggen

Je bent geïnteresseerd in bloggen en wilt alles over dit onderwerp weten. Misschien wil je zelfs wel een eigen blog beginnen.

Maar wat is een blog nou eigenlijk? Hoe kun je een blog maken?

En niet onbelangrijk…

Kun je met bloggen geld verdienen?

Zijn dit vragen die je op dit moment hebt? Dan komt dat goed uit! Op Blogcreatie staat alles wat jij over dit onderwerp moet weten.

In dit artikel behandel ik wat bloggen is, of je er geld mee kunt verdienen en hoe je zelf een eigen blog maakt.

Wat is een blog?

De letterlijke betekenis. Dit is volgens de Engelse versie van Google een blog…

Wat is een blog?

En dit is volgens Wikipedia een blog:

Een blog volgen Wikipedia

Dat blijft allemaal nog wat vaag. Hier mijn uitleg van wat een blog is:

Een blog (afkorting van “weblog”) is een informatieve website of een ‘persoonlijk’ online dagboek. Het is een plek waar een schrijver, ook wel blogger genoemd, zijn mening deelt over bepaalde onderwerpen.

Blogs komen regelmatig met nieuwe artikelen, waarbij de volgorde is bepaald door de publicatie datum. Zo staan de nieuwste artikelen meestal bovenaan.

Wat is het verschil tussen een blog en een website?

Een blog heeft nieuwe artikelen (content) nodig om onder de aandacht te blijven. Pagina’s op een website zijn over het algemeen statischer en worden minder vaak geüpdatet.

Regelmatig updaten is bij blogs aanbevolen. Het is de manier om onder de aandacht te blijven en nieuwe bezoekers naar je blog te trekken.

Dit wil overigens niet zeggen dat meer content altijd betekent dat je meer blogbezoekers krijgt. Kwaliteit is minstens zo belangrijk als het regelmatig plaatsen van nieuwe artikelen.

En er zijn meer verschillen…

Ook de schrijfstijl bij blogs is informeler dan op een website. Je schrijft zoals je met iemand spreekt. Dit in tegenstelling tot websites, die vaak voor een zakelijke schrijfstijl kiezen.

Een ander punt waarin een blog anders is dan een website, is de interactie met lezers. Zo is het mogelijk om te reageren op artikelen. Via een blogreactie kun je een mening delen over het geschreven artikel.

Lees ook:

Waarom bloggen?

Bloggen is iets waar iedereen mee kan beginnen. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom personen, maar ook bedrijven starten met bloggen.

 • Informeren – Bloggen is een makkelijke manier om lezers maar ook klanten op de hoogte te houden. Je kunt tips geven, of speciale aanbiedingen en nieuwe producten onder de aandacht brengen.
 • Online vindbaarheid – Zoekmachines zoals Google houden van nieuwe content. Goede en vernieuwende artikelen zijn beter zichtbaar en zorgen voor nieuwe blog bezoekers. Bloggen is dan ook een uitstekende manier om nieuwe klanten te werven.
 • Vertrouwen – Een blog zorgt voor vertrouwen. Geef informatie en laat lezers en klanten zien dat je weet waarover je praat. Via de blogreacties beantwoord je vragen van lezers. Door regelmatige updates en het bieden van informatie win je het vertrouwen. En een product verkopen is vele malen makkelijker als je een band met iemand hebt!
 • Geld verdienen – Met een blog kun je geld verdienen. Je kunt een product of dienst aanbieden, of via advertenties of affiliate producten een inkomen genereren.
 

Geld verdienen met je blog

Wat is een blog als je er niets mee verdient? Veel bloggers willen niet alleen een blog om te informeren, maar vooral ook om iets mee te verdienen.

Succesvolle bloggers hebben vrijwel altijd meerdere inkomensstromen. Dat wil zeggen dat ze via verschillende kanalen en producten geld verdienen.

Geld verdienen met bloggen kan op de volgende manieren:

1. Advertenties

Bedrijven willen producten tonen aan potentiële klanten. Vallen lezers van jouw blog in deze doelgroep, dan zijn bedrijven mogelijk geïnteresseerd om te adverteren.

Dit kan via advertenties in het artikel, of op andere posities op het blog. Soms wordt ook betaald om een bedrijfsnaam of product te vermelden in een artikel.

2. Affiliate marketing

Als affiliate, promoot je de producten van een bedrijf. In artikelen plaats je een link naar producten en diensten. Klikt een blogbezoeker op de link en koopt deze het product, dan ontvang je hiervoor een commissie.

3. Gesponsorde artikelen

Er is nog een andere manier waarop bedrijven hun product onder de aandacht brengen. Dit is door producten te laten reviewen via bloggers. Je ontvangt een product en gaat deze testen / beoordelen.

Het schrijven van een review kost tijd, hiervoor wordt dan ook een vergoeding aangeboden. Hierbij is de hoogte vaak afhankelijk van de grote (het aantal maandelijkse bezoekers) van je blog.

4. Eigen producten

Naast producten van anderen via affiliate marketing, kun je ook eigen producten via je blog verkopen.

Fysieke producten worden op die manier verkocht. Neem bijvoorbeeld kleding, boeken etcetera. Daarnaast is het mogelijk om digitale producten aan te bieden.

Hier een aantal voorbeelden van digitale producten:

 • eBooks – Publiceer een online boek.
 • Online cursussen – Maak een cursus en leer anderen iets over een onderwerp.
 • Foto’s – Verkoop zelfgemaakte foto’s via je eigen blog.
 • Templates – Maak sjablonen met o.a. Microsof Word, Excel en Adobe Photoshop.

5. Diensten

Verkoop jezelf! Bezoekers van je blog betalen voor een dienst die jij levert. Hier een aantal voorbeelden:

 • Spreker – Laat jezelf als expert inhuren als spreker bij bedrijven en evenementen.
 • Virtual assistent – Help anderen of geef advies van achter je computer.

Wat verdient een blogger?

Dat verschilt per blog. Er zijn bloggers die meer dan een miljoen per jaar verdienen. Anderen halen een normaal inkomen uit een blog. En sommige minder, of zelfs helemaal niets…

Hoe dat komt?

Het is niet makkelijk om daar een kort antwoord op te geven. Er zijn veel factoren die bepalen of een blog iets oplevert. Over het algemeen zijn dit de redenen waarom een blog succesvol is:

 • Goede artikelen
 • Het blog helpt de lezers
 • Het blog heeft een band opgebouwd met de lezers
 • Het blog wordt gepromoot

1. Goede artikelen

Kwaliteit, kwaliteit en nog eens kwaliteit. Mensen lezen alleen een heel artikel als de content informatief en goed geschreven is.

Staat een artikel vol spelfouten, dan haken lezers af. Ook wordt het lezen van lange alinea’s niet als prettig ervaren. Schrijf daarom alinea’s van ongeveer 2-4 regels. Dit komt de leesbaarheid van je artikel ten goede.

Ook zoekmachine Google kan steeds beter bepalen of een artikel goed is. Eén van de factoren waarop Google je artikel beoordeelt is: de leestijd.

Hoe langer mensen een artikel op je blog lezen, hoe beter het door de zoekmachine wordt gewaardeerd.

Tip: Je kunt de leestijd verhogen door een video in het artikel toe te voegen.

2. Je blog helpt de lezers

Mensen zijn op zoek naar informatie over een onderwerp en jij moet ze daarbij helpen. Ik probeer in ieder artikel de lezer op minstens één vraag een antwoord te geven.

Zorg altijd dat je over iets schrijft, geef informatie of maak een punt.

Wil je weten hoe je jouw lezers kunt helpen? Ga dan naar forums en kijk welke vragen er worden gesteld over je onderwerp. Deze vragen geven precies aan waar jij als blogger over moet schrijven.

3. Je bouwt een band op met de lezer

Succesvolle bloggers bouwen een band op. Lezers herkennen zichzelf in de artikelen die je schrijft. Je bouwt een band op door antwoord te geven op vragen die worden gesteld op social media en als reactie onder een artikel.

Een andere manier is gebruik maken van een nieuwsbrief of mailinglijst. Dit is één van de krachtigste manieren om bezoekers terug te laten keren naar je blog!

Stuur een nieuwsbrief als een nieuw artikel online staat, of als je een leuke (win)actie hebt. Het kost tijd om een grote mailinglijst op te bouwen. Dus begin daar zo snel mogelijk mee!

4. Blog promotie

Veel personen zijn lui. Ze denken dat een blog succesvol wordt, zonder dat dit tijd en moeite kost. Helaas, het werkt niet op die manier. Je moet bereid zijn om veel energie en tijd te investeren, tenminste als je resultaat wilt zien.

Blog promotie is iets wat door veel bloggers wordt vergeten. Het schrijven van goede artikelen is belangrijk, maar dat is ook de promotie ervan. Besteed ongeveer 60% aan het schrijven en 40% aan de promotie van een artikel.

Goede manieren van blog promotie zijn: Facebook, Intagram, Youtube, Forum reacties, adverteren. Promoot je blog op websites die voor jou potentiële lezer interessant zijn.

Hoe een blog starten?

Een blog maken hoeft niet moeilijk en duur te zijn. Ik raad altijd aan om een self-hosted blog te beginnen. Hierbij huur je webruimte om je eigen blog in te beheren. Zo heb je volledige toegang en controle over je blog, inclusief de vormgeving, SEO (zoekmachine optimalisatie), advertentie inkomsten en extra functies.

Misschien heb je ook gehoord van bedrijven waar je gratis een blog maakt. Partijen als Wix.com en Blogger.com zijn daar voorbeelden van. Doet dat niet! Zeker niet als je serieus wilt gaan bloggen en er geld mee wilt verdienen.

Gratis bestaat niet…

Ook al klinkt het beginnen met een gratis blog misschien interessant. Het is een lokkertje om later alsnog geld aan je te verdienen.

Gratis blogs hebben namelijk veel nadelen, waardoor de kosten erg kunnen oplopen. Zo moet je o.a. betalen voor extra webruimte, professionele vormgeving en een eigen domeinnaam (www.mijnblog.nl i.p.v. www.mijnblog.blogger.com). Ook heb je beperkingen met het tonen van advertenties, waardoor het moeilijk is om inkomsten te krijgen.

Bij een self-hosted blog heb je geen beperkingen. Je bepaalt zelf hoe je blog eruit ziet, welke advertenties je toont en wat je domeinnaam is.

Het maken van een self-hosted blog is relatief makkelijk. Ik heb hiervoor een handige handleiding gemaakt: Een blog maken – de complete beginners handleiding. Je bouwt hiermee in minder dan een half uur een professioneel blog, zonder dat hiervoor ook maar enige technische kennis nodig is.

Staat je blog online, dan moet je actief bezig om artikelen te schrijven. Het promoten van diensten en producten is mogelijk via Affiliate marketing. Ook wordt het plaatsen van advertenties veel gebruikt op blogs. Dit zijn twee populaire manieren om geld te verdienen met bloggen. Er is ook een derde optie, het verkopen van een eigen product.

Bloggen is een proces. Het kost tijd en je ziet vaak niet direct resultaat. Om een succesvol blog te maken moet je aan marketing doen.

Laat anderen weten dat je een blog hebt, of als er een nieuw artikel online staat. Promoot je blog via social media, e-mail marketing, door andere bloggers te benaderen en te reageren op andere blog en forum berichten.

Op de hoogte blijven?

In dit artikel heb ik antwoord gegeven op de vraag “wat is een blog?”. Ik hoop dat de informatie heeft geholpen. Als laatste, zorg dat je jezelf inschrijft voor de nieuwsbrief. Dan ontvang je meer advies over bloggen en mis je niets van de laatste artikelen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie...
Vul hier je naam in