Zelf een WordPress Website Maken (Stap-voor-Stap Handleiding)

0
1218
Een WordPress blog maken

Wil je zonder technische kennis een eigen WordPress website maken? Je wilt niet teveel betalen, maar wel een betrouwbare en snelle website.

Hoe klinkt het als dit alles mogelijk is, voor slechts €3,95 per maand?!

In deze stap-voor-stap handleiding krijg je alle hulp die nodig is bij het installeren van WordPress. Je hoeft geen ervaring te hebben met coderen. Ook technische kennis is niet nodig om je WordPress website op de juiste manier op te zetten.

Hoe je dit doet?

Eerst even iets anders… Lees hieronder ook over onze gratis website installatie service. Het liever zelf doen? Ga dan verder met de stappen om je eigen WordPress website te beginnen.

Geen zin of tijd om het zelf te doen? Blogcreatie helpt! [Gratis]

Met de Blogcreatie Service installeren wij gratis je website. Wij zorgen voor het installeren en instellen van WordPress, de hosting, een email adres, plugins en een theme. Zo vermijd je alle technische moeilijkheden en kun je direct starten.

Meer weten? Lees hier meer over de Blogcreatie Service en volg de stappen op de pagina.

Wil je het liever zelf doen, geen probleem! Ga hieronder verder met de handleiding.

 

In dit artikel laat ik zien hoe je op de juiste manier een WordPress website maakt. Het gebruik van Siteground is daarbij onmisbaar! Ik gebruik het voor al mijn websites, ook voor het blog waar je nu op zit, Blogcreatie. En ik kan je daarom uit eigen ervaring zeggen, het is de beste WordPress webhosting die ik tot nu toe heb gehad.

WordPress website maken met Siteground

Om eenwebsite te beginnen heb je webhosting nodig. Hosting is simpelweg de online ruimte op een server, die je huurt om al je website bestanden op te zetten.

Nu zul je vast denken…

Hoe zit het dan met gratis aanbieders, zoals bijvoorbeeld: Jimdo.com en Wix.com? Hier kun je toch gratis een website maken. Waarom zou je dan betalen voor webhosting? Dat was ook het eerste wat ik dacht toen ik begon. Alleen zul je er snel achter komen dat een website op één van deze platforms veel nadelen en zeer beperkte mogelijkheden heeft.

Wil je een website met een professionele uitstraling, zonder beperkingen? Dan is een gratis website niet geschikt! Er zijn nagenoeg geen websites, gemaakt via een gratis platform, die er professioneel uitzien en in staat zijn om er geld mee te verdienen.

Een overzicht van de nadelen van een gratis website:

 • Onprofessioneel website adres, zoals: www.mijnwebsite.blogger.com i.p.v. www.mijnwebsite.nl;
 • Adverteren niet mogelijk, of slechts beperkt;
 • Een trage website;
 • Weinig design opties en voor een uitgebreider design betaal je vaak €18 tot €25;
 • Een beperkte webruimte voor artikelen en bestanden (voor extra webruimte betalen);
 • Gratis blogs zijn minder geloofwaardig voor lezers en adverteerders;
 • Je blog kan worden verwijderd (Het gratis platform kan dit zonder overleg besluiten).

Gratis platforms zijn verspilde tijd en totaal ongeschikt om een professionele website mee te maken. Het alternatief zonder al deze beperkingen, is een self-hosted website. Als het om hosting gaat, is Siteground de partij die ik aanraad. Hieronder zie je een opsomming  ik voor deze hosting kies:

1. Het is betrouwbaar en goedkoop

Er zijn veel bedrijven die webhosting aanbieden. Maar niet allemaal bieden ze dezelfde kwaliteit. Wanneer je een website hebt, wil je er zeker van zijn dat deze continue online zichtbaar is.

De tijd die een website zonder problemen beschikbaar is, wordt ook wel uptime genoemd. Is een website offline door technische problemen van de hosting, dan noem je dit downtime.

Siteground is wereldwijd één van de grootste hosting bedrijven, met een gemiddelde uptime van 99,98%. Dit betekent dat je website of blog vrijwel nooit offline is.

Ook qua prijs is Siteground zeer concurrerend en een zeer betaalbare aanbieder in de markt. Een WordPress website maken doe je hier al voor slechts €3,95 per maand! Naast de uitstekende uptime tijd en prijs heeft dit bedrijf ook andere voordelen.

2. Niet goed, geld terug garantie!

Veel mensen die een website willen maken zijn onzeker. Informatie over webhosting is al snel technisch en moeilijk te begrijpen.

Hosting is nou precies waar jij je niet mee bezig wilt houden. Je hebt er waarschijnlijk geen interesse in. Het is dan ook de reden waarom veel mensen er tegenop zien om een eigen website te maken.

Als je een website of blog maakt wil je gemak, kwaliteit en zekerheid. Dat begrijpt Siteground!

Siteground is zeer gebruiksvriendelijk en geeft je een 30 dagen Niet Goed, Geld Terug Garantie. Het is met deze handleiding eenvoudig om een website te maken. Stel dat het ondanks alle hulp toch niet lukt, of je bent niet tevreden. Dan kun je de hosting annuleren en ontvang je het aankoopbedrag gewoon terug.

3. Eenvoudig in gebruik

Door de One Click Install software kun je met één klik WordPress installeren. Technische kennis is niet nodig, waardoor iedereen ermee kan beginnen.

Dagelijks wordt er bovendien een automatische back-up gemaakt van je website of blog. Mocht er per ongeluk iets fout gaan, dan heb je altijd nog een reserve kopie van al je gegevens.

Naast dat Siteground eenvoudig is in gebruik is de hosting ook snel. De korte laadtijd van webpagina’s (gemiddeld 585 ms), zorgt ervoor dat bezoekers een betere gebruikers ervaring hebben.

4. Uitstekende service

Siteground biedt 24 uur per dag en 7 dagen per week support via de helpdesk. Het bedrijf is altijd bereikbaar voor vragen (zonder wachttijd), via telefoon en live chat.

Doordat het bedrijf één van de grootste hosting aanbieders is, kan het uitstekende service bieden. Je krijgt bij Siteground direct hulp bij al je vragen. Ook als je ’s nachts om drie uur iets wilt weten.

Voor ik gebruik maakte van Siteground had ik een Nederlandse hosting partij (Yourhosting). Helaas was dit bedrijf niet in staat een betrouwbare hosting aan te bieden. De website had een lange laadtijd en was vaak offline. Veel bezoekers konden mijn website daarom niet bereiken, waardoor ik veel inkomsten ben misgelopen.

Sinds mijn overgang naar Siteground zijn deze problemen over. De hosting is snel, betrouwbaar en volledig afgestemd op de WordPress software.

Het kiezen van een goede hosting is belangrijk. Het is de basis van je blog en dit technische deel moet goed geregeld zijn.

Blogcreatie.nl is gericht op het maken van self-hosted websites, omdat dit de enige manier is om een succesvol blog of een professionele website te maken! In de volgende stappen maken we de website. Dit zijn de stappen:

 1. Registreer domeinnaam en hosting
 2. Installeer WordPress
 3. Kies een WordPress Theme

Stap 1: Registreer domeinnaam en hosting

Klik hier om direct naar Siteground te gaan en een website te maken (De link opent in een nieuwe pagina, zodat je de handleiding nog steeds kunt volgen.

Kies het hostingpakket dat bij je past. Dit zijn de opties:

 • StartUp – Voor als je één websites of blog wilt maken
 • GrowBig – Voor als je meerdere websites of blogs wilt maken
 • GoGeek –  *Niet aanbevolen* Dit pakket is te uitgebreid voor beginners

Het StartUp pakket is het meest gangbare en tegelijk goedkoopste pakket. Het is perfect om één website op te beheren. Alleen als je meerdere websites of blogs wilt maken kies je voor GrowBig. Klik op > Get Started

Hostingpakket kiezen

De volgende stap is het kiezen van een domeinnaam, ook wel url genoemd. Een domeinnaam is het adres dat je intypt om jee website te bezoeken. Om een voorbeeld te noemen, die van Blogcreatie is www.blogcreatie.nl.

Bedenk een domeinnaam die makkelijk is om te onthouden. Bij voorkeur een korte naam!

Veel mensen vinden het lastig om en geschikte naam te bedenken. Ze maken het zichzelf vaak te moeilijk. Onthoud dat een blog- of websitenaam een minimaal onderdeel is van een website. Het bepaalt niet of iemand je website bezoekt, dat doet de content.

Nog extra hulp nodig? Lees dan ook het artikel: Een blognaam kiezen in 4 stappen.

Een domeinnaam kiezen

Voer de bedachte domeinnaam in en klik op Proceed. Er wordt direct gecontroleerd of deze  nog vrij is. Is deze bezet, probeer het dan opnieuw met een andere naam.

Na het succesvol registreren van een domeinnaam kom je in dit scherm.

Keuze hosting

Vul je persoonlijke gegevens in kies een Siteground accountnaam en wachtwoord. Kies daarna of je wilt betalen met iDeal of via creditcard.

Onder het kopje Hosting Services staat het door jou gekozen pakket. Hier geef je aan voor welke periode je de hosting wilt afsluiten.

Tijdelijk is er een speciale deal en ontvang je 50% korting op Siteground hosting. Ik adviseer om hosting voor 36 maanden te kiezen. Zo profiteer je maximale korting! Maar uiteraard mag je ook gerust voor één jaar de hosting afsluiten.

Als laatste worden Extra Services aangeboden. Hier maak ik nooit gebruik van, want er is gratis software die hetzelfde doet.

Rond de betaling af en de hosting is geregeld.

Je ontvangt vrijwel direct een e-mail en krijgt een melding om naar het Customer Area te gaan.

Stap 2: Installeer WordPress

Ga naar het Customer Area gedeelte om je website te maken. Zodra je dit scherm voor de eerste keer opent, krijg je de vraag of je WordPress wilt installeren. Klik op “Get WordPress Pre-Installed On This Account” en volg de instructies.

Het installeren van WordPress kan ook door naar My Account >> Go to cPanel te gaan. Zoek in je cPanel scherm naar het Autoinstallers gedeelte. Klik op het WordPress icoontje, dit is een directe link naar de WordPress installatie.

WordPress autoinstaller

In het volgende scherm zie je informatie over WordPress, plus de mogelijkheid om het te installeren. Je kunt de informatie doorlezen, maar dit is niet nodig.

Klikt hier op de “Install” knop.

Snelle WordPress installatie

Door op de “Install” knop te drukken kom je in een volgend scherm. Hier voer je de gegevens in die nodig zijn voor de installatie.

Het meeste spreekt voor zich, maar ik zal de belangrijkste velden met je doornemen.

Choose Protocol: Kies hier https://www. – Siteground biedt gratis het https protocol aan. Dit houdt in dat je website via een beveiligde verbinding wordt bezocht, wat zorgt voor een betere Google ranking.

Choose domain: Kies hier het domeinnaam dat is geregistreerd – In dit voorbeeld heb ik mijn eigen domeinnaam blogcreatie.nl genomen.

In directory: Typ hier je websitenaam in – In deze map wordt de WordPress website opgeslagen. Ik gebruik hier altijd de websitenaam.

Site settings: Voer hier een websitetitel en ondertitel in. Deze zijn later nog aan te passen.

Wordpress software setup

Admin Username: Dit is de gebruikersnaam die je invoert bij het beheerdersgedeelte van je blog. Standaard wordt er een gebruikersnaam aangemaakt.

Admin Password: Dit is het wachtwoord om in te loggen in WordPress. Wordt ook standaard door Siteground aangemaakt.

Je kunt de username en het password aanpassen, maar zorg altijd dat je deze gegevens op een papiertje of notitieblok opschrijft.

Admin Email: Vul hier een werkend e-mail adres in.

Vergeet niet “Limit Login Attempts” aan te vinken. Deze beveiliging zorgt ervoor dat hackers moeilijker je blog kunnen overnemen.

Klik op “Install” en je blog wordt in enkele minuten geïnstalleerd op de Siteground hosting.

Je WordPress blog is nu klaar voor gebruik. Bezoek het beheer gedeelte van je blog via www.jeblognaam.nl/wp-admin (vervang jeblognaam door de aangemaakt domeinnaam). Daarna log je in met de Admin username en het gekozen wachtwoord.

Je hoort nu een scherm vergelijkbaar met dit te zien:

Wordpress dashboard

De volgende en tegelijk laatste stap, is het aanpassen van het design met een WordPress Theme.

Stap 3: Kies een WordPress Theme

WordPress is geïnstalleerd en klaar voor gebruik. Er moet nog veel gebeuren, maar ik begin altijd met het installeren van een WordPress Theme.

Een Theme regelt de vormgeving en styling van je blog of website. Het design is het eerste wat een bezoeker ziet en waar je op wordt beoordeeld. Er zijn ook gratis Themes beschikbaar, voor als je niet voor een premium Theme wilt betalen.

Gratis Themes zijn een prima manier om te beginnen. Kies een geschikt design door in je WordPress dashboard naar Weergave > Thema’s te navigeren.

Als er budget voor is, raad ik aan een premium Theme te kopen. Voor een investering van €50 – €70 heb je een design dat makkelijk aan te passen is, met direct de gewenste professionele blog uitstraling. Een betrouwbare aanbieder die professionele themes aanbiedt is Themeforest.com.

Bovendien bespaart het jou veel tijd en de kopzorgen, waar je niet aan ontkomt bij een moeilijk aan te passen gratis Theme.

Dit zijn de aanbevolen WordPress Themes:

Gratis blog Theme

1. Fashionistas (gratis)

Een perfect Theme voor bloggers zonder budget. Het design is clean en biedt voldoende functies voor beginnende bloggers. Het responsive design zorgt er bovendien voor dat je blog ook goed wordt weergegeven op smartphones en tablets.

Wijzigingen maken in het design kost meer tijd dan bij een Premium Theme. Maar voor een gratis Theme is dit waarschijnlijk The best you can get.

2. Illdy (gratis)

Gratis WordPress theme

Illdy is een zeer fraai Theme gemaakt door het bedrijf Colorlib. Het is te gebruiken voor kleine bedrijven en ook geschikt voor blogs. Er is een forum om je te helpen bij de noodzakelijke aanpassingen.

Het gratis WordPress Theme Illdy wordt veel gebruikt en geeft je website een frisse en stijlvolle uitstraling.

3. Newspaper Theme ($59)

Het Newspaper Theme is een Premium Theme. Het is ook het Theme die ik gebruik voor Blogcreatie en een absolute aanrader!

Waarom?

Het is erg makkelijk aan te passen en heeft ongekend veel design mogelijkheden. Alle kleuren en lettertypen zijn in enkele muisklikken te wijzigen.

Newspaper is vooral perfect voor bloggers. Want kennis van coderen of programmeren is hier niet nodig. Naast vaste design templates, is het met de WP Page Builder mogelijk om zelf pagina’s te ontwerpen.

Dit Theme heeft een goede klantenservice en er wordt regelmatig een update uitgebracht. Zo wordt het steeds beter en heb je geen problemen bij nieuwe versies van WordPress!

Heb je een vraag over het Newspaper Theme, neem gerust contact met me op.

Avada Theme WordPress

4. Avada Theme ($60)

Ook een geweldig WordPress Theme van Themeforest is Avada. Ik heb het zelf gebruikt bij vorige projecten. Met meer dan 400.000 downloads is het één van de meest populaire betaalde Themes. Je hebt ongekend veel opties en alles is met een paar muisklikken aan te passen.

Net als bij het Newspaper Theme is het design professioneel en is er een support gedeelte met uitgebreide handleidingen en video training.

Wat nu?

Een WordPress website maken kan lastig zijn, maar deze handleiding heeft jou er hopelijk zonder problemen doorheen geleid. Je website of blog is nu geïnstalleerd en klaar voor gebruik. Lees op Blogcreatie ook de andere artikelen om je website of blog tot een succes te maken.

Vond je dit artikel nuttig? Je helpt me erg als je dit artikel liket of deelt op je social media accounts. Dit wordt zeer gewaardeerd!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie...
Vul hier je naam in